top of page

10 tips om te werken aan je droom – zonder (meteen) je baan op te geven

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

Je loopt al een tijdje rond met dat idee. Dat ene idee. Die droom van een gluten- & wififree tacobar of misschien van een leven als online ukelele-grootheid. Wat het ook is - naast dat idee loopt iets anders. Vaak noemen we het ‘onze verantwoordelijkheden’. En waar hebben we het dan over...? Juist, dinero!


Altijd weer en iedere keer is ‘ie er weer:

“ik moet toch de hypotheek/huur/gasrekening/supermarkt betalen!”

En dat is natuurlijk waar. Hoewel, je kunt altijd in een Indiase ashram gaan wonen en jaarlijks €1000 uitgeven aan voedsel en onderdak. Maar voor de meeste van ons is dat niet per se praktisch en wellicht ook niet wenselijk :). Dus ja, superleuk die droom, maar ehm... #moeilijk


Betekent dit dan dat je helemaal niet meer aan die droom kunt werken? Welnee, dit is gelukkig geenszins het geval. Daarom presenteer ik u: 10 tips om te werken aan je droom – zonder (meteen) je baan op te geven.


Tip 1: besef!

De eerste stap is vrij eenvoudig maar bijzonder essentieel: zie, geloof en voel dat het kan. Zonder een diep besef van het simpele feit dat jij aan je dromen kunt werken, ook al heb je het nog zo druk, ben je nergens.


Tip 2: Win uren

Een gevoel van ‘het druk hebben’ lijkt soms inherent te zijn aan mens-zijn. Het is een fascinerend iets. Ook wanneer ik vrij ben en eigenlijk niets belangrijks te doen heb, maakt mijn hoofd een vrij ambitieuze lijst voor die dag, waardoor er tóch weer druk op de tijd komt te staan. Hetzelfde geldt voor hoe we met onze telefoons omgaan: iedereen heeft het ontzettend druk, maar toch maken we gemiddeld 3 uur per dag vrij voor nu.nl en insta.


Ga eens echt kritisch kijken naar het aantal uren in je dag en hoe je die uren besteedt en je wint al snel 1-2 uur.


Tip 3: Netflix brengt je... NetNix

Deze tip hangt samen met tip 2 en, toegegeven, het is een beetje tricky. Immers, rust is natuurlijk wel een ding. Maar vaak voelt het ’s avonds op de bank chillen als een soort basisrecht, waar het juist helpt om dit als optie te gaan zien. Natuurlijk kun je 3 episodes #NetflixSerieDieIedereenOpeensKijkt kijken, maar zou het niet meer vervulling brengen als je weer een stap zet richting de tacobar?


Daarbij mag de vraag gesteld worden in hoeverre een mens nu eigenlijk echt uitrust van tv/netflix kijken...


Tip 4: Doe steeds iets

Meer cliché krijg je het niet, maar heel veel kleine stapjes gaan bij elkaar opgeteld natuurlijk wel wat betekenen. Maak een doel voor jezelf en ga er gewoon steeds even voor zitten. Hoe klein je stap die dag ook is, uiteindelijk gaat ’t tellen.


Daarnaast houd je de flow erin door steeds iets kleins te doen. Wil je een boek schrijven en weet je niet hoe je dat ooit voor elkaar gaat krijgen? Ga zitten en zeg tegen jezelf: ik schrijf nu één alinea, al is ‘ie nog zo klein, hij gaat gewoon dat fucking scherm op! En voordat je het weet, schrijf je zes alinea’s. De volgende dag doe je precies hetzelfde.


Blijf dit herhalen en waak voor je (steeds terugkerende) comfortzoekende-gedrag!


Tip 5: Ga niet oneindig voorbereiden

Het is een verleidelijke gedachte: ik moet eerst dit doen om dat te kunnen. En soms klopt dat ook. Om yogadocent te worden moet je bijvoorbeeld een yogadocentenopleiding/-cursus doen. Maar wat doen we vaak in plaats van ons in te schrijven voor de yogadocentenopleiding? Vinden dat we (a) eigenlijk toch te weinig tijd hebben voor die opleiding, (b) nog niet goed genoeg weten welke yogarichting we dan interessant vinden en (c) nog te dik zijn om yogadocent te worden. Terwijl dat in 9 van de 10 gevallen natuurlijk onzin is en/of op te lossen in een uurtje.


Maar we vinden het allemaal een beetje eng en dus verzinnen we goed klinkende redenen om nog niet aan de slag te gaan met wat we echt willen doen.


Tip 6: Don’t overthink

Nieuwe dingen brengen onzekerheid en onzekerheid brengt twijfel. Als je aan iets nieuws begint, of daar alleen al over nadenkt, ontstaat vaak de neiging alle mogelijke scenario’s helemaal uit te gaan denken. Op die manier brengen we de risico’s in kaart en ‘beschermen’ we onszelf voor fiasco, rampspoed en algehele blamage.


We zijn hier echter zó goed in geworden dat bijna alle nieuwe ideeën al komen te overlijden voordat ze überhaupt enigszins uitgeprobeerd zijn. Pas dus op met overdenken, durf de uitkomsten van acties los te laten en overall: wees niet te serieus, kan het ook ‘gewoon leuk zijn?


Tip 7: Delete de term ‘mislukken’

Bovenstaande tip wordt makkelijker uitvoerbaar als je het idee dat iets of iemand kan mislukken uit je hoofd gooit. Laat het idee los van ontwikkeling als lineair concept (=iedere dag gaat het beter en beter en beter) en zie het voor wat het is: iets supercomplex.


Wanneer je terugkijkt op een periode van één of meerdere jaren, zie je vaak hoeveel ontwikkeling je hebt doorgemaakt op allerlei fronten. Binnen die periode voelde het waarschijnlijk niet alsof je continu vooruitkwam. Sterker nog, de momenten dat je écht iets leert, zijn vaak niet de leukste. Schrap dus ‘mislukken’/’falen’/etc. uit je woordenboek en vervang het voor ‘geaccelereerd leren’.


Tip 8: Zie het toch zitten als je het niet meer ziet zitten

Je gaat soms momenten hebben dat je er niet meer in gelooft. Dat je denkt: het lukt nooit, ’t is allemaal te moeilijk, ik heb te weinig tijd, anderen doen dit al (en zoveel beter!) etc, etc..


Zie dat voor wat het is: een leuk verhaal bedacht door jouw hoofd waar jij helemaal in bent gaan geloven. Je ‘het-is-allemaal-onmogelijk’-verhaal is slechts een perspectief, neem het niet zo nauw. Wanneer je uit deze bui komt en weer nadenkt over jouw situatie zal je zien dat je er heel anders naar kijkt – een stuk relaxter en constructiever – zónder dat er iets aan de concrete omstandigheden veranderd hoeft te zijn. Vertrouw op dát perspectief en laat het moeilijkheidsdenken voor wat het is.


Kortom: prima als je er even niet in gelooft, maar verbind er geen conclusies aan en zorg er vooral voor dat je uit je bui komt. Ga rennen in het bos, tennissen met je moeder of dansen op de Sound of Music.


Tip 9: Ga minder werken

Hoewel de titel van deze blog aangeeft dat je niet hoeft te stoppen met je bestaande baan, kan het wel interessant zijn de mogelijkheden te onderzoeken om minder te gaan werken.


Misschien denk je nu: maar ik heb dat salaris echt helemaal nodig! In sommige gevallen is dit 100% waar. Echter, in veel gevallen hebben we dat salaris nodig omdat we een bepaalde levensstandaard nodig vinden. Denk aan: 2 keer per week uit eten, 3 keer per jaar op vakantie, eens per maand shoppen, af en toe een nieuwe bank, enz.. Is dit het geval voor jou, dan kun je overwegen beneden je stand te gaan leven. Kortom: ik kán een Mercedes kopen met het geld op de bank - ik koop een Gazelle. De winst? Twee dagen per week minder werken. Leer meer over beneden je stand leven (en minimalisme) op de blog van SoChicken.


Tip 10: Zorg voor een buddy

Jezelf veranderen is moeilijk. Het klinkt vaak best wel makkelijk en op de momenten dat je geïnspireerd bent, lijkt het allemaal een eitje. Maar in de dagelijkse praktijk is de bekende weg – de weg van comfort en van het ongewenste resultaat – toch vaak erg aantrekkelijk.


Zorg daarom voor een buddy. Iemand waarmee je samenwoont (huisgenoot/partner) of eens per week afspreekt (vriend/vriendin/coach). Iemand die weet waar je naartoe werkt en iemand die weet hoe jij weer bij de les moet worden gebracht.


Kortom, iemand die ervoor zorgt dat jij op je zwakke momenten niet inzakt als een te natte jellypudding, maar jou helpt te herrijzen als een fitte feniks. Zoiets.



bottom of page