top of page

Dromen waarmaken en dealen met barrières – een oefening voor vooruitgang

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023

Misschien wil je heel graag iets bereiken. Droom je bijvoorbeeld van een eigen sportschool of pindakaasfabriek. Of je wilt mooie kunst maken. Of een combinatie van deze dingen.


Supercool allemaal, maar hoe ga je dat voor elkaar krijgen?


Natuurlijk, het is belangrijk dat je op een bepaald moment gewoon iets doet in plaats van eeuwig te dromen, te denken en te fantaseren (hoewel óók dat belangrijk is).


Maar waar we vaak overheen kijken, is het belang van je overtuigingen.


Wat does thou belief?

Want hoe sta je er eigenlijk in? Geloof je in jezelf en in al die dromen?


Of denk je dat het leven uiteindelijk niet over dat soort rozen gaat? (Maar meer over ehm... Heel veel gras en misschien af en toe een madeliefje).


Want je kunt alle acties van de wereld ondernemen en iedereen bellen die maar bestaat; als je niet op zijn minst een béétje het idee hebt dat het gaat werken, wordt het een lastige zaak. Die negatieve overtuigingen zullen je blijven tegenwerken en voor je het weet hang je je mooie dromen in de wilgen.


Want ja, het gaat tóch nooit werken.


Daarom presenteer ik u:


De check-en-manage-je-beliefs-super-tool


De check-en-manage-je-beliefs-super-tool (wat een rotnaam, wie bedenkt zoiets?) bestaat uit drie stappen:


Stap 1

De eerste stap gaat over het helder krijgen van je grotere idee. Pak een A4-tje en schrijf in het midden: droom.


Bedenk vervolgens wat die droom/dromen precies zijn en schrijf alle associaties en gedachten op die in je opkomen.


Enige - enigszins vaag klinkende - criterium is dat het kloppend moet voelen. Je moet er een soort diepere “ja... wil ik...!” bij voelen. Of misschien gewoon een ‘’fuck yeah!!’’.


Stap 2

Draai het A4-tje om en schrijf in het midden: wat houdt me tegen dit te bereiken.


Schrijf weer alle ideeën op die in je opkomen. Ook hier geldt: schrijf de dingen op waarvan je aanvoelt dat ze je daadwerkelijk tegenhouden.


Dus niet de dingen die je rationeel bedenkt (“’t Zijn me toch slechte tijden, met die euro!”), maar zaken waarvan je weet: “Jaaaa.... dát is wel een ding...”.


Dat gaat dus óók - en eigenlijk best wel vaak - over onderwerpen waar je je misschien voor schaamt. Of waarvan je zoiets hebt van: “Ik wil niet iemand zijn die zoiets denkt”.


Denk aan: “Ik ben te lelijk”, “Ik ben niet slim genoeg” of “Ik ben nou eenmaal niet voor succes geboren”.


Schrijf de hele mikmak op en ben volledig OK met alles wat er op papier komt.


Het ding is namelijk, en nu moet ik er toch even een coachy oneliner tegenaan gooien: het enige dat deze negatieve overtuigingen nodig hebben om te transformeren, is dat jij ze ziet en accepteert.


Amai, dat is eruit.


Stap 3

Voor de derde stap pak je een nieuw blaadje.


Hierop schrijf je alle positieve overtuigingen die jij hebt - of kan ontwikkelen - ten aanzien van jezelf en jouw dromen.


Dat kan van alles zijn, bijv. "Ik kan leven van mijn kunst” of “Mijn pindakaas helpt mensen echt vooruit in hun leven”.


Je kunt ook meer generieke overtuigingen opschrijven, zoals: “Het leven is eigenlijk heel grappig” of “Zolang ik ervoor zorg dat ik me goed voel, komt de rest vanzelf”.


Ook hier geldt weer: zorg ervoor dat het kloppend voelt. Dat betekent niet per se dat je hier al bent, maar wel dat het van toepassing is op jou en je leven.


Follow-up

Kijk vooral wat je verder doet met deze drie vellen. Wellicht helpt het je om de positieve overtuigingen wat vaker te zien. Hang ze op in de badkamer of leg het vel naast je bed.


Je kunt de oefening ook later weer eens herhalen, om te zien wat jou op dat moment inspireert, wat je tegenhoudt en wat er nodig is om (weer) optimistisch te worden. Iedere fase in je leven is namelijk nét anders en kent daardoor ook net andere inspiraties, blokkades en oplossingen.


Tabee!

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

bottom of page