Hoe word ik gelukkig?

Gelukkig zijn, het is misschien wel ons belangrijkste streven in het leven. Tegelijkertijd heeft het iets heel ongrijpbaars. Want wat maakt nou gelukkig? En wat niet? Is het überhaupt wel te beïnvloeden?


We hebben vaak de neiging te denken dat het in zicht komt als we bepaalde dingen bereiken. Een beetje à la: “Ik ben gelukkig als...

 • ... ik baan [A] heb.

 • ... mijn inkomen boven grens [B] komt.

 • ... mijn baas/opdrachtgever ein-de-lijk eens wat waardering uit.

 • ... ik een groter huis heb.

 • ... we een nieuwe, super chique bank hebben gekocht.

 • ... mijn partner me weer ziet staan.

 • ... ik (g)een relatie heb.

 • ... we een kindje hebben.

 • ... etc.


Of we associëren het ondernemen van bepaalde activiteiten met geluk. Zo...

 • ... was je ooit een keer dronken geworden met Harry en Liesbeth. Omdat je dit heel leuk vond, heb je in je hoofd dat bier en Harry en Liesbeth een topcombinatie is.

 • ... ben je van mening dat een ontspannen avond bestaat uit een bezoek aan restaurant [X] en natuurlijk de bios.

 • ... is een wijntje drinken aan de Spaanse kust met een ondergaande zon toch wel het échte genieten.

 • ... etc.

Dat soort associaties kunnen het gevolg zijn van je verleden en/of simpelweg een product zijn van iets als marketingcampagnes of het volgen van bepaalde instagramkanalen.


Vaak, zo zul je vast wel gemerkt hebben, gaan bovenstaande ‘wetmatigheden’ in de praktijk slechts deels of zelfs helemaal niet op. Zo kun je aan de Spaanse kust zitten met dat fe-no-me-na-le wijntje in de hand en je toch een beetje leeg of onrustig voelen. Of je hebt éindelijk de baan van je dromen en beseft na een jaar dat het als routine begint te voelen. Of misschien begint de stress die bij de baan komt je juist steeds meer tegen te staan.


Best jammer, want vaak heb je je flink ingezet om te komen waar je zo graag wilde zijn. Zo was die Spaanse wijn naast bijzonder lekker bijzonder duur en heb je jaren naar die baan toegewerkt.


We’ve got it all wrong

Ik wil niet (teveel ;-)) overkomen als een irritante betweter, maar ik ben er inmiddels wel uit dat we geneigd zijn een denkfout te maken. Gelukkig word je namelijk niet zozeer van het bereiken of hebben van iets, maar vooral door ervoor te kiezen het te zijn.


“Gast! Je kunt niet besluiten gelukkig te zijn!”, denk je nu misschien.


True.


En niet-true.


Want eigenlijk kun je gelukkig zijn veel meer als een kunstvorm beschouwen dan als een mogelijke uitkomst van bepaalde acties en omstandigheden. Die kunstvorm is aan te leren, maar net als bij bijvoorbeeld de beeldhouwkunst, gaat het leren ervan met ups en downs. Cruciaal zijn inzet, de juiste methode(n) en doorzettingsvermogen.


In mijn e-course schrijf ik daarom: ‘Ontspanning vraagt (vaak) om (enige) inspanning.’


#nofilter

Uiteindelijk draait alles om het weghalen van veel van de filters waarmee je naar de wereld en jezelf kijkt. Door de tijd heen heb je jezelf namelijk van alles wijsgemaakt en laten maken. Veel daarvan gaat over het mijden van risico; over het zoeken naar zekerheid en veiligheid. En dat op 1001 manieren.


En al die dingen hoeven helemaal niet te kloppen; ze bepalen wel voor een belangrijk deel hoe jij in het leven staat. Sterker nog, je bent waarschijnlijk zo gewend aan die filters dat je ze niet eens doorhebt!


Maar ergens weet je misschien dat het anders kan. Dat er iets áchter die filters schuilt, voorbij die serieuze persoon die je nu best wel vaak bent :-) Een ‘jij’ die zich minder druk maakt om alles, weet wat het al heeft en veel meer de grap van dit alles inziet. Een versie van jou die, kortom, allang gelukt ervaart.


“Allright... En hoe ervaar ik die versie dan...?!”

Dat kan je bereiken op allerlei manieren, maar de kern is uiteindelijk: als je doel is om geluk te ervaren, ga dan recht op dit doel af. Verzin geen omwegen (auto’s, banen, relaties), maar zoek het in jezelf. Maak geluk niet het einddoel, maar je beginpunt.


Hoe? Onder andere via mediatie. Dat kalmeert je denken en maakt dingen meteen helderder. Maar óók door te begrijpen/zien wat jouw ‘filters’ zijn en beter te weten wat jou ten diepste drijft.


Naar een ander leven in 50 dagen #50dagengroeispurt

Om mensen hierin te begeleiden ben ik samen met mijn zus Thessa van de Loo (afgestudeerd als psycholoog/orthopedagoog, nu werkzaam als pedagoog/coach/energetisch therapeut) een programma aan het samenstellen waarin de belangrijkste thema’s & tools aan bod komen. Een programma dat deelnemers vijftig dagen volgen, om je daarna echt een ander mens te voelen.


Het programma bestaat uit o.a.:

 • Een routine die alle deelnemers gedurende enkele weken iedere dag uitvoeren.

 • Vijf trainingsdagen (verdeeld over de lengte van het programma, op weekenddagen). Tijdens de trainingsdagen gaan we aan de slag met de thema’s en krijg je tools aangereikt.

 • Een 1-op-1 coachingsessie bij mij of energiesessie bij Thessa (naar keuze).

 • Enkele gastlessen van yogadocent Roos Apotheker (yoga & ademhaling).

Omdat het programma vijftig dagen beslaat en je iedere dag aan de slag gaat met de oefeningen, realiseren we diepgaande verandering.


Coming soon

Op dit moment zetten we nog wat puntjes op i-tjes, maar we verwachten het op korte termijn te lanceren! We mikken op begin oktober als aanvangsmoment.


Mocht je ‘in the loop’ gehouden willen worden en/of al vragen hebben, stel ze dan gerust.


Sluit ik af met een quote van die goeie ouwe Eckart Tolle!


“If you get the inside right, the outside will fall into place”


Inschrijven nieuwsbrief

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon

 Email: hi@thomasvandeloo.com

Adres: Hurksestraat 19, Eindhoven

© 2019 by Thomas van de Loo