top of page

Je weet (even) niet wat je wilt met je leven? Vier tips.

Als je niet weet wat je wilt met je leven kan de frustratie of wanhoop snel toeslaan. Daarom deel ik vier tips met je, zodat je je situatie anders gaat bekijken én een idee krijgt over de weg voorwaarts.


Want, niet getreurd, je bent niet verloren.#tip 1 – Ontspan. Het is niet zo erg als het lijkt.


Als ik met mensen praat die niet weten welke kant ze op willen met hun leven, valt me vaak op hoe defaitistisch ze zijn. Alle vertrouwen lijkt weggeëbd en ze lijken de conclusie te hebben getrokken dat het niet meer goed komt met ze.


En ik snap dat, want iedereen en alles lijkt je voorbij te razen. Al snel denk je dat het iedereen voor de wind gaat, zij wél stappen zetten en jij maar in je eentje blijft ronddobberen in de haven... Zij maken keuzes en plukken daarvan de vruchten; jij weet niet wat te kiezen en plukt vrij weinig.


Maar... Het goede nieuws is dat dit verhaal niet klopt. Het is een creatie van je denken en dat denken heeft nu eenmaal een licht dramatische neiging.


Daarbij, wat anderen doen of behalen is niet relevant. Het is geen race én je hoeft niet eeuwig in die haven te blijven hangen. Over een tijdje ziet je leven er heel anders uit.#tip 2 – Ontspan nog maar een keer, want er is niks mis met je.


Een andere populaire gedachte is dat als je leeftijd X hebt bereikt en je nog steeds niet hebt bepaald wat je met je leven gaat doen, er iets mis moet zijn met je.


Los van het feit dat dit idee je niet veel verder gaat brengen, trekt je brein ook hier weer een vreemde conclusie. Okay, de beroepskeuzetesten, voorlichtingsmiddagen en studie-activiteiten hebben er niet toe geleid dat je op één bestaand beroep bent gestuit wat meteen helemaal jouw ding was. Prima, misschien wissel je tien keer van werk of bestaat jouw ‘beroep’ nog niet en ga je het zelf creëren.


Dat je niet heel je leven contentmanager of houtbewerker wilt zijn, maakt je geen outcast.


Sterker nog, het geeft aan dat je trouw wilt zijn aan jezelf en voelt dat je behoefte hebt aan dynamiek en uitdaging. Dat maakt je in mijn beleving vooral fascinerend in plaats van falend.


Zoals Baz Luhrmann in het nummer Sunscreen terecht aanhaalt:


“The most interesting people I know didn't know at 22 what they wanted to do with their lives, some of the most interesting 40 year olds I know still don't.”


#tip 3 – Ga niet denken dat je ‘dan maar’ voor die ene saaie optie moet gaan.


Het kan verleidelijk zijn om, na een tijdje niet te weten welke kant je op wilt, te besluiten dat je dan maar gewoon voor die ene suffe baan moet (blijven) gaan.


Nee, het is niet fantastisch en nee, je hebt er eigenlijk helemaal geen zin in, maar: (a) het betaalt de rekeningen, (b) je hebt een reden om uit bed te komen en (c) je hoeft niet te dealen met de leegte van het grote ‘niet weten’.


Natuurlijk moet je je jezelf niet te ver uit je comfortzone duwen. Misschien ken je het modelletje waarbij net buiten de comfortzone de ‘leerzone’ ligt, en daarbuiten de ‘paniekzone’. In de paniekzone kom je weinig vooruit; in de leerzone ga je als een malle. Wanneer je keuzes maakt, wil je in die comfort- en leerzone blijven, omdat stress en paniek je simpelweg weinig brengen.


Tegelijkertijd zou ik willen zeggen: durf wel te dromen, ga voor datgene waar je écht iets bij voelt. Want dat draagt bij aan een vervullend, betekenisvol leven. Een leven dat in het teken staat van het kunnen betalen van rekeningen en het uit de weg gaan van leegte zal je aan het einde van je leven wellicht niet tot diepe tevredenheid stemmen.


Steve Jobs zei hierover in zijn klassieke Stanford speech: “If you haven't found it yet, keep looking. Don't settle.”En ook Alan Watts verwoordt het allemaal mooi in het bekende ‘What if money was no object’-fragment:
#tip 4 – Onderneem actie – vanuit inspiratie, zonder verwachting


Het misschien wel belangrijkste punt: ga dingen doen.


En dan niet:


- Eindeloos scrollen op vacaturesites;

- Solliciteren op saaie shit;

- Duizend films kijken op Netflix;

- Jezelf helemaal vastlullen en gaan geloven dat je in de penarie zit.


Wat dan wel?


Vraag je eens dingen af als:


- Waar ben ik nieuwsgierig naar?

- Van welke activiteit word ik enthousiast?

- Wat zou ik doen als het resultaat er niet toe doet?

- Welk boek wil ik lezen?

- Welke cursus fascineert me?

- En welk onderwerp blijft me boeien, ook al denk ik dat het nutteloos is?


En kijk of je kunt handelen naar enkele van de uitkomsten. Welke stap kun je nu zetten, passend bij je comfort- of leerzone? Ga dat doen. Keer op keer. Want door geïnspireerd in beweging te komen, komt een geïnspireerd bestaan tot leven.


Het is daarbij cruciaal om het langetermijnresultaat los te laten. Doe het niet om er iets uit te halen. Doe het omdat het je enthousiast maakt.


Zodra je een bepaalde output wil bij een actie, stop je de flow.


En het is juist die flow die je verder brengt.


’t Beste en keep cool, you'll be fine.
PS behoefte aan meer tools en inspiratie? Met de kaartenset Ontdek wat jou drijft stel je jezelf een hele berg vragen om erachter te komen waarvan je ‘aan’ gaat. Mijn gratis e-book biedt inzicht in populaire denkfouten die jou in de weg kunnen zitten en met de Hamvragen Training x Coaching Deal ga je samen met mij werken richting een bevlogen leven.Photo by: Daniel Mingook Kim, Unsplash

Comments


bottom of page