top of page

Loopbaancoach: wat is het, wat heb je eraan en hoe vind ik de juiste?

Een loopbaancoach is een coach die mensen helpt bij het navigeren door de soms complexe wereld van carrièrekeuzes en professionele ontwikkeling.  Loopbaancoaches worden ingeschakeld wanneer iemand een nieuwe baan zoekt, meer voldoening zoekt in het werk of niet weet wat de volgende stap moet zijn in de loopbaan. Het gaat over het ontdekken, of herontdekken, van een kloppende loopbaanrichting.

 

Hoe gaat een loopbaancoach te werk?

Iedere loopbaancoach is anders en allemaal hanteren ze een eigen werkwijze. Wél is er een aantal elementen dat vaak terugkomt in de werkwijze van een loopbaancoach. 

 

Deze elementen zijn:


Carrière-evaluatie

Een loopbaancoach helpt je met het inzichtelijk maken van het carrièrepad dat je tot nu toe hebt bewandeld. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt en waartoe heeft dit geleid? Hoe waardeer je je carrière in algemene zin? En wat heeft je ertoe gebracht om met een loopbaancoach in zee te gaan?


Zelfbewustzijn vergroten

Hoewel dit element samenhangt met het hierboven benoemde punt, gaat het vergroten van het zelfbewustzijn dieper. Dit gaat echt over jou als individu en wat jou op een diep niveau drijft. Wat zijn je talenten? Welke dingen intrigeren jou? En heb je een idee van jouw passies, drijfveren en dromen?

 

Carrièreanalyse

Vervolgens is het interessant om te kijken of wie jij als persoon bent (stap 2) matcht met jouw carrière tot nu toe (stap 1). Welke aspecten van jezelf kun je kwijt in je (huidige) werk en welke juist niet? Hoe ziet jouw gewenste groei eruit?

 

Doelstellingen bepalen

Aan de hand van de analyse uit stap 3 helpt een loopbaancoach je met het vaststellen van haalbare en vervullende doelen. Of je nu streeft naar een promotie, een carrièreswitch overweegt, of je eigen bedrijf wilt beginnen; het bepalen van duidelijke doelen is essentieel.

 

Tijd voor actie

Samen met een loopbaancoach maak je een planning en plan van aanpak. Welke concrete stappen ga je zetten richting je gewenste doel? Dit kan gaan over een sollicitatiestrategie, het verbeteren van je profiel of het voorbereiden van strategische gesprekken.

 

Waarvoor kun je bij loopbaancoaches terecht?

Onderwerpen die veel aan bod komen in de coachingtrajecten van loopbaancoaches zijn:

  • Loopbaanverandering (identificeren nieuwe carrièrepaden & ontwikkelen van een strategie om de overgang soepel te laten verlopen)

  • Professionele ontwikkeling (identificeren mogelijkheden en wensen voor iemands persoonlijke en professionele ontwikkeling & uitdenken strategie hiervoor)

  • Leiderschapsontwikkeling (versterken leiderschap in algemene zin, aanpakken uitdagingen op de werkplek & ontwikkelen effectieve managementstijl)

  • Werk-privébalans (uitdokteren hoe coachee gebalanceerd leeft & waarom dit tot nu toe moeilijk is geweest – identificeren bottlenecks)

  • Zelfvertrouwen en zelfbewustzijn laten groeien (beter begrijpen waarom zelfvertrouwen een issue is voor coachee & coachee assisteren bij het ontdekken van wie hij is)

 

Hoe vind ik de juiste loopbaancoach?

Wanneer je op zoek bent naar een loopbaancoach is het belangrijk om je goed te oriënteren. Er zijn namelijk ontzettend veel typen loopbaancoaches, dus ga op zoek naar iemand waarmee je een match voelt. Sommige loopbaancoaches zijn bijvoorbeeld heel erg gericht op de arbeidsmarkt, waar anderen de nadruk leggen op het belang van persoonlijke ontwikkeling.

 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Hoewel ik technisch gezien als loopbaancoach werk, ben ik meestal geneigd om mezelf niet direct op die manier te presenteren. Ik merkte namelijk dat als ik een coachingsgesprek met iemand aanging die mij als ‘klassieke loopbaancoach’ zag, de coachee met coachingsdoelstellingen kwam die naar mijn mening niet gingen over waar het over zou móeten gaan.

 

Coachees wilden bijvoorbeeld hogerop komen omdat dit gepaard ging met een hoger salaris. Of ze wilden vaardigheden ontwikkelen zodat ze beter werden in een baan die ze helemaal niet leuk vonden. 

 

Daar kon ik allemaal weinig mee. Voor mij draait alles om de grote vraag wat iemand nu écht wil. Pas wanneer je hier helderheid over hebt, is het interessant om na te denken over de te nemen stappen. 

 

Sterker nog, als je op een dieper niveau ervaart welke kant je op wilt, dan zijn die te nemen stappen vaak automatisch duidelijk. Als je je over durft te geven aan het proces en handelt naar inspiratie, fascinatie en enthousiasme, is eindeloos nadenken over de voors en tegens van iets niet zo interessant meer. Dan valt je behoefte aan een ‘strategie’ weg en heb je vooral zin in actie, in handelen.

 

Dit zelf ervaren? 

Deze stappen helpen je op weg:

-       Bekijk dit artikel

-       Lees dit e-book

-       Of meld je aan voor mijn e-mailcoachingservice

 

Vragen? Stuur een bericht!Loopbaancoach; wat is het en wat heb je eraan?
Wanneer je zo op je werk zit, is het wellicht een goed idee een loopbaancoach in te schakelen

Bron foto: JESHOOTS // Unsplash


Comments


bottom of page