top of page

Never waste a good trigger

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

De huidige tijd roept een hoop angsten op. Dat die angsten er zijn is natuurlijk niet vreemd of stom. Al zou je momenteel geen angst ervaren, dan verandert dit vanzelf als je een half uurtje nieuws en/of social media checkt.


Enge dagdroom

Maar dat die angsten opdoemen hoeft niet te betekenen dat we als willoze slachtoffers aan ze zijn overgeleverd. Een angst is bovendien in 99% van de gevallen slechts een ideetje in ons hoofd in plaats van een daadwerkelijk ervaren realiteit. Heel veel winst valt er dus niet te behalen met het opgaan in dit soort enge dagdromen. Toch is ons hoofd vaak niet te houden. Als een dolle rent 'ie van potentieel probleem naar mogelijke ramp. 'Wat als dit, wat als dat en hoe moeten we nou...?'


Pickwick-momentje

Op plusminus 57% van alle spirituele sites is te lezen dat de Buddha adviseerde om angsten 'op de thee' uit te nodigen. Angsten worden namelijk een stuk minder angstaanjagend als je ze niet als 'bijna-aanwezige-werkelijkheid' beschouwt, maar simpelweg als ideeën en gedachten die de revue passeren.


Ja, dat klinkt en is niet altijd even makkelijk, maar dat maakt deze handeling niet minder waardevol. Het niet samenvallen met de angst en deze meer als losstaand fenomeen te beschouwen stelt je bovendien in staat om iets te leren van de angst. De angsten die je ervaart zeggen namelijk iets over hoe je in het leven staat en hoe je naar de wereld kijkt. And that's where it gets heel erg interessant.


Katalysator

Deze periode kan fungeren als katalysator voor je groeiproces. Hoe werkt dat precies?


Stel, je bent zzp'er en verliest enkele grote opdrachten. Dag inkomen voor het komende kwartaal. Je voelt je rot, 'n beetje verraden en je weet 't allemaal niet meer. Hoe moet dit nou?!


Overleven

Blijf je hangen in deze staat dan zal de komende tijd er eentje van 'overleven' worden. Je checkt iedere dag de corona-uitkeringenwebsite van de overheid ("WAT? Die voorwaarden slaan echt NERGENS op!), refresht iedere 3 minuten de liveblog op nu.nl ("Tjee, de maatregelen worden waarschijnlijk verlengd...!") en appt met minstens 17 mensen per dag over hoe balen dit allemaal is ("Ja man, ik weet het ook niet meer...").


Het antwoord van de alchemist

Waarschijnlijk heb je weleens van het concept 'alchemie' gehoord. Vaak wordt er iets mee bedoeld als het (op magische wijze) omzetten van basismetalen als lood of koper in waardevolle metalen zoals goud of zilver. Dit principe is ook toe te passen op het leven zelf. Negatieve ervaringen en/of gevoelens worden dan gebruikt als katalysator voor persoonlijke groei. Beyoncé gaf het album dat ze maakte tijdens een moeilijke periode niet voor niets de titel 'Lemonade'.


''I was served lemons, but I made lemonade.'' (de oma van Jay-Z)

Zzp Lemonade

Wat als de eerder aangehaalde zzp'er een alchemistische benadering loslaat op de huidige situatie? Dan zou deze lastige periode er ineens één van mogelijkheden worden.


Want wat zouden we kunnen doen met al die loden en koperen gevoelens?


Zou de angst voor inkomensverlies ook omgezet kunnen worden naar vertrouwen?
Kan het gevoel van afhankelijkheid ook omgezet worden naar een gevoel van geborgenheid?
Kunnen we de eye of the storm vinden als de onrust wild om ons heen waait?

Voordeeltje

Het mooie is: door op een andere manier in de situatie te gaan staan, geef je jezelf ook de kans om tot vernieuwende oplossingen te komen. Dus los van het grote voordeel van persoonlijke groei en mentale rust, vergroot je je creatieve vermogens. En wie weet bouw je dan ineens iets heel waardevols in deze tijd. Iets waar je ook op de langere termijn van profiteert.


Sure dude...?!

Wellicht komt dit allemaal wat ambitieus en/of onrealistisch over; "Alles gaat naar de jantjes! Waar heb je het over?!"


Maar misschien voelt iets in je wel wat voor een andere benadering, voor een andere insteek. Is dit het geval, dan zou ik je zeker willen aanmoedigen hier iets mee te doen.


Zodat ook jij straks kunt zeggen: '''I was served lemons, but I made lemonade.''
Comments


bottom of page