top of page

Wat is mijn roeping? En bestaat er überhaupt zoiets als een roeping of calling? (GMDBO #2)

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023

Wat is mijn roeping? Een veelgestelde vraag die meestal tot twee kampen leidt. Deze blog post is het resultaat van een ingestuurde vraag binnen de rubriek “Gooi me de blog op” (GMDBO). 

 

Ook iets insturen? Check deze pagina

 

“Hi Thomas, 

 

Kort vraagje, namelijk: hoe kom je erachter wat je roeping is? Ik heb zelf namelijk altijd wel het idee dat ik zoiets heb, een missie of calling of hoe je het moet noemen, maar ik vind het lastig om het te vinden en vraag me soms af of het wel logisch is dat ik me dit afvraag. Moet ik me hier wel mee bezighouden? Misschien bestaat het niet eens, toch? 

 

Alvast dank! 

Een roepende ziel” 

 

 

Roepende ziel, 

 

Dank voor je leuke vraag. Ik noemde het in de inleiding van dit artikel al even: we lijken met het onderwerp ‘roeping’, ‘calling’, ‘(ziels)missie’ of soms ‘dharma’ als mensheid twee richtingen op te denken.  

 

De ene richting stelt dat er wel degelijk zoiets bestaat als een roeping en dat het je taak is die te vinden en vervolgens te leven – de andere richting vindt het vooral religieuze of spirituele onzin.  

 

Uiteindelijk is het vooral aan jezelf om te bepalen hoe je erin staat. Mijn tip zou zijn om hierin eerlijk te zijn naar jezelf. Want jezelf voor het lapje houden knaagt. Jezelf en je soms rare, niet-helemaal-salonfähige overtuigingen omarmen voelt uiteindelijk veel lekkerder dan het geknaag wegdrukken, is mijn ervaring. 

 

Gaat heen, sparkie 

Voor mij bestaat het, dat idee van een roeping. Niet na lange theoretische overpeinzing, maar omdat het iets is wat ik simpelweg ervaar. Ik ervaar het bij mezelf en zie het bij anderen. ’t Is een soort spark die meestal vrij subtiel schijnt. Subtiel, want we laten die spark meestal niet volledig toe. Het komt ons namelijk niet echt uit om ernaar te luisteren. Ons hoofd vindt dat ‘ie het beter weet – ‘’speel nou maar gewoon een beetje of safe hè, vriend’’ – en kletst die spark de laan uit.  

 

Who cares? 

Het mooie is echter: zolang je een aantal dingen meeneemt in hoe je leeft en keuzes maakt, maakt het allemaal niet zoveel uit of we nu wel of niet geloven in een roeping of calling. Om die reden gebruik ik vooral termen als: bevlogen leven, vervullend leven, leven met bezieling of een leven dat voor jou kloppend is. En af en toe strooi ik met een beetje ‘purpose’ of zelfs ‘passie’.  

 

Stuk voor stuk termen die te vaak zijn gebruikt op irritante manieren en daardoor bij menigeen tot jeukgevoelens leiden. Tegelijkertijd wijzen ze wel naar iets dat voor iedereen haalbaar is. Want iedereen kan (en wil, lijkt me) bevlogen leven – óók als je niet heel duidelijk voelt dat je een ‘missie’ of ‘roeping’ hebt. 

 

Dolende dwalers

Want – en dit is het ironische aan alles en je geeft het zelf al aan in je vraag – mensen die wél iets van een ‘missie’ of ‘roeping’ ervaren, zijn ontzettend vaak de weg kwijt.  

 

Ze zoeken en zoeken maar. En niets leidt tot die grote verlossing; dat gevoel van eindelijk duidelijkheid – het heldere pad waarvan de eindbestemming perfect zichtbaar is. 

 

Hierom heb ik het zo min mogelijk over roepingen, callings, dharma en missies. Want of je er nu wel of niet in gelooft – de te nemen stappen blijven hetzelfde wanneer je op zoek bent naar een daadwerkelijk vervullend leven (ja, heb je weer zo’n fijn vervullend zinnetje). 

 

Wat zijn die stappen?  

Die stappen heb ik uitgewerkt in het e-bookPurpose, passie, pindakaas; ontdek wat jou drijft en leef als een baas”. Graag geef ik hier een korte samenvatting.  

 

Voor een bevlogen leven zijn de volgende elementen cruciaal: 

 

  1. Zorg ervoor dat je je gemiddeld genomen goed voelt. Iemand die zich fijn voelt en een soort basiskalmte ervaart, heeft betere ideeën, krijgt meer inzichten en creëert meer mogelijkheden en verbindingen. Check bijvoorbeeld dit artikel over hersengolven en het ervaren van richting. 

  2. Ga aan de slag met je mindset. Wat je gelooft, bepaalt in grote mate hoe je je voelt, hoe je denkt en hoe je doet – en dus: wat er in je leven gebeurt. Geloof je dat je alle kansen gemist hebt of dat je nu eenmaal een mislukkeling bent? Dan is het ontzettend moeilijk om in een constructieve en blije flow te komen. Mindset-werk is niet per se leuk en voelt voor velen zelfs als een beetje passief, sloom of te coachy, maar het is van fundamenteel belang om betekenisvolle stappen te kunnen maken. 

  3. Vraag je af wat jou drijft. Maak van jezelf een studieobject en breng in kaart wat jou boeit, raakt en beweegt. Ga in gesprek met anderen, stel jezelf vragen, maak vision boards; het maakt niet uit – als je er maar voor gaat en heel eerlijk durft te zijn naar jezelf. Een handige tool hiervoor is de kaartenset Hamvragen Ontdek wat jou drijft. 

  4. Magie ontstaat wanneer je het werk van stappen (a) t/m (c) combineert met in beweging komen; met actie. En dan niet zomaar beweging, maar iets wat ik ‘geïnspireerde actie’ noem. Geïnspireerde actie is actie die voortkomt uit bevlogenheid, nieuwsgierigheid of misschien zelfs wel een beetje obsessie. Want door stappen te zetten vanuit enthousiasme en inspiratie, beweeg je richting een leven van... enthousiasme en inspiratie. Belangrijk hierin is het om niet teveel bezig te zijn met hoe zinnig of logisch die geïnspireerde stappen nu precies zijn. Een beetje overgave goes a long way in dit proces. Iedere stap leert je iets over jezelf en brengt je vooruit. En voor je het weet, zit je in een andere wereld.


Awel, roepende zeil, tot zover. 

 

Hopelijk biedt dit verhaal een beetje een kader biedt voor je.

Als niet, of niet volledig, roep dan vooral nog eens. 

 

T. 

 

Wat is mijn roeping?
Bron foto: Mark Olsen / Unsplash

 

 

 

 

Comments


bottom of page