top of page

Meer of minder coaches? Het probleem van de zelfhulp-overschreeuw-industrie.

Bijgewerkt op: 11 apr.

Vanaf de eerste dag dat ik mijzelf coach noem, heb ik moeite met deze term. Een coach, dat is toch vooral een zelfgenoegzaam, beetje hysterisch persoon die er alles aan doet om je ervan te overtuigen dat zijn of haar unieke healing modality zonder uitzondering leidt tot moeiteloze flow, een plezierig aantal gouden bergen en op zijn minst eeuwig geluk? Leek me niet de hoek waar je in wilt zitten. Tegelijkertijd: welke term moet je anders gebruiken, als wat je doet door de wereld wel degelijk als coaching wordt gezien? En zo werd ik een coach die eigenlijk geen coach wil zijn.


Everything is possible

Mentorschap en begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling zijn geen nieuwe fenomenen. De sjamanen, goeroes en Socrates-types vind je in iedere hoek van de mensheidsgeschiedenis. Sinds een jaar of 50-60 is hier de coach bijgekomen. Een verschijnsel dat al snel werd geassocieerd met de VS, een zekere aanstellerigheid, het beste uit jezelf halen en een haast extatische ‘alles is mogelijk’-sfeer.

 

De belofte dat alles mogelijk is zolang je maar met jezelf aan de slag gaat, is een tweesnijdend zwaard. Want natuurlijk: het is mooi om je te richten op je potentie en aan de slag te gaan met kansen en dromen – veel mensen richten zich hier niet of nauwelijks op, wat ontzettend zonde is. Maar het zorgt er ook voor dat mensen die er nog niet zijn, denken dat ze iets verkeerd doen. En dat anderen die wél hebben bereikt wat zij willen, weten wat zij nodig hebben om er te komen.


Zoektocht naar de formule

Deze groep mensen schaft een eindeloze hoeveelheid workshops, webinars, cursussen en healingsessies aan. Miljoenen doneren ze aan de zelfhulpindustrie. Als een soort spiri/selfhelp-junkies gaan ze van de ene naar de andere methode, drinken ze smoothie X, vasten ze volgens leer Y en doen ze mee aan 33 challenges per maand. Steeds vertellen ze zichzelf maar dat dit ene ding wat ik nu heb ontdekt het gaat doen.

 

Maar vaak doet dat het niet. En moeten ze weer door, op zoek naar de volgende lifestyle-held of instaguru.


Industrie der loze beloften

De zelfhulpindustrie lijkt daarmee steeds meer op een entertainmentindustrie, waar je als consument van de ene naar de andere ervaring hopt. Maar waar je als entertainment-consument meestal niet hoopt op verlossing wanneer je iets als een bioscoopkaartje of festivalticket koopt, werkt dit in de zelfhulpindustrie anders.

 

Want zelfhulp-consumenten zijn op zoek. Ze willen vooruit, afrekenen met wat hen tegenhoudt en door dat zelfgecreëerde plafond heen breken. Het gevolg is dat grote beloften de grootste aantrekkingskracht hebben. Hoe meer je belooft en staat voor jouw oplossing, des te interessanter je bent voor de zoekende ziel die verlost wilt worden van het pijnlijke gevoel almaar te dwalen en te falen. En dus vloeien de grootste geldstromen naar de grootste bekken.


Marketingstandaard

In dit wereldje, waarin jezelf overschreeuwen tot norm is verheven, verkoopt de ietwat ingetogen, bescheiden coach vaak bar weinig. Maar ook zij zitten op instagram en zien iedere dag hoe de masterclasses, mentorships en quantum groups van coach A en mentor B als warme Açaí-bowls over de digitale toonbank gaan.

 

En dus besluit de bescheiden coach – en iedere nieuwe marktbetreder ­– dat je er met een gebalanceerd of genuanceerd verhaal niet komt en je mee moet in convincing power language die leidt tot conversions uit je funnel. Dat je een personal brand moet opbouwen via de socials en online adverteren de enige weg is richting meer bereik.


Dus...

Het zorgt bij mij soms voor wrijving, want het lijkt erop dat we als mensheid nog maar één manier kennen om onze handelswaar onder de aandacht te brengen. Je moet inspelen op FOMO-achtige emoties ­– een toon hanteren van bombarie, van niet eerder voorgekomen kansen.

 

Ik wil niet mee in dit grote lozebeloftenfestival, maar hoe beschrijf je wat je doet op een correcte manier die ook weer niet al te relativerend is?

 

Want ja, coaching heeft waarde, en nee, het lost niet alles op.

 

En ja, een coach kan je helpen – en nee, uiteindelijk besluit vooral de coachee of ‘ie vooruitgaat.

 

Je ziet: voor je het weet maak je een soort tweede tao te ching van je salespagina, in plaats van een six digits conversieklapper.


Ander toontje

Toch denk ik dat de meer oprechte marketing- en communicatievormen meer in zwang mogen raken. Dat is misschien even zoeken, en je kunt hierdoor misschien niet die geniale formule waarmee je zonder extra werk ‘x10 gaat met je omzet in Q2’ kopiëren.


Maar zolang we allemaal mee proberen te hollen met het mijn-product-is-het-panacee-idee, verandert er weinig.

 

Bovendien, heeft authenticiteit uiteindelijk geen veel hogere return on investment?

 

Dusssssss: als JIJ er klaar voor bent om het anders te doen, als JIJ voelt dat je anders wilt zijn dan je concurrentie en als JIJ niet langer bang bent om het zwarte schaap te zijn – volg dit advies op en voor je het weet tik jij die 7 digits moeiteloos aan en wordt dit ein-de-lijk JOUW jaar. Ik geloof in jou, topper. Nu jij nog.



coaches
Instaguru van het eerste uur; de boedha

bottom of page