top of page

Vanuit rust en vertrouwen voorbereiden op de bevalling met mijn online zwangerschapscursus

Auteur blog: Roos Apotheker, co-creator Hamvragen Zwanger, bevallen en kraamtijd en docent online zwangerschapscursus & zwangerschapsyoga


Een bevalling is een ingrijpende en transformerende ervaring. Je zet niet alleen een nieuwe baby op deze wereld; ook alle rollen die je tot nu toe speelde worden omgegooid. Je krijgt een giga nieuwe verantwoordelijkheid erbij, je relaties veranderen en jij verandert. En dat is goed! En leuk! En soms wennen en vermoeiend.

 

Voorbereiden op een bevalling: heeft dat zin?

Je baby heeft ongeveer 9 maanden in een rustige veilige omgeving gezeten en krijgt ineens een bevalling voor de kiezen. Gelukkig is je baby hiervoor gemaakt en kan hij of zij dit supergoed aan. Een bevalling waar jij rustig doorheen gaat, is niet alleen gunstig voor jou. Het geeft jouw kindje een fijne start en helpt bij de hechting tussen jullie beiden.


Om die reden geloof ik in de kracht van voorbereiding. Bevallen is iets intens. Als je van tevoren onderzoekt wat er gaat komen, weet wat je kunt doen en wat je zou willen, heeft dat grote impact. Het zorgt ervoor dat je minder snel overvallen wordt door gebeurtenissen, je beter weet hoe je rust en kalmte bewaart en je meer aanwezig kunt zijn wanneer de baby wordt geboren.


Hoe je bevalling ook gaat zijn, hoe jij erop reageert en hoe je jouw bevalling ervaart, maakt een verschil.

Je eigen koers varen

Uiteindelijk draait het om het nemen van verantwoordelijkheid over je eigen proces. Dit is belangrijk, want als zwangere kom je in aanraking met allerlei professionals die allen op een andere manier naar zwangerschap en bevallen kijken. Het kan hierdoor lastig zijn om dicht bij jezelf te blijven.


fijne en persoonlijke zwangerschapscursus
Er komt van alles op je af, maar wat wil je zelf?

Voorbereiding en regie gaan hand in hand

Door je actief voor te bereiden en te weten wat er komen gaat, kun je veel beter de regie behouden. Je weet dan beter wat je wilt en kunt makkelijker keuzes maken. Het liefst maak je al je keuzes over hoe je wilt bevallen van tevoren, maar ook als de situatie verandert, is het fijn om goed geïnformeerd te zijn. 


Zodat je ook als alles anders loopt, je bekend bent met de verschillende keuzes en mogelijkheden én weet hoe je een gevoel van rust en vertrouwen behoudt.


Daar help ik je graag bij. Voor een fijne bevalling voor jou en een fijne start voor jou en je baby.


Bereid je voor met mijn online zwangerschapscursus
Een goede voorbereiding helpt zwangere, partner en baby


Wees welkom bij mijn net gelanceerde online zwangerschapscursus

Om jou (en je partner) zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling heb ik onlangs een online zwangerschapscursus gemaakt. De cursus bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestaat uit video’s en enkele oefeningen waarin alle belangrijke onderwerpen rondom een bevalling worden behandeld. Je kunt daarbij denken aan de verschillende fasen van een bevalling en hoe je je mentaal kunt voorbereiden op de bevalling. Wanneer je de video’s hebt bekeken en door de oefeningen bent gegaan, plannen we een persoonlijke video call in. In die call gaan we in op jouw of jullie specifieke situatie, zodat je nog beter bent voorbereid.


De kracht van inzoomen op de persoonlijke situatie

Het ingaan op iemands specifieke situatie is om allerlei redenen nuttig. Soms komen tijdens deze video call punten aan bod waar de zwangere (en evt. partner) zich niet helemaal bewust van zijn, terwijl deze wél van grote invloed kunnen zijn op het proces rondom de bevalling. Zo kan een zwangere bang zijn dat de baby niet door het bekken past, of is zij bang voor een knip. Andere angsten die regelmatig voorbijkomen, hebben te maken met thuis bevallen of pijnstilling (het absoluut wel of juist niet willen). Dit soort zorgen en angsten leven bij zowel de zwangeren als hun partners.


Als je onderzoekt waar deze ideeën, angsten en zorgen vandaan komen en je de juiste informatie hebt, kun je met meer rust de bevalling in. Want ook als het dan toch anders loopt, weet je wat de alternatieven zijn. En kun je daarvoor kiezen. Door tijdens onze call samen naar deze zorgen en angstn te kijken, ontdekken zwangeren en eventueel hun partners dat het naar de angst kijken minder eng is dan ze dachten en ontstaat er ruimte voor verandering.


Daarnaast hebben zwangeren (en partners) vaak allerlei vragen. Grappig genoeg worden veel van die vragen pas zichtbaar wanneer we de bevalling en hun persoonlijke situatie bespreken.


Door de video’s te combineren met een persoonlijke call krijg je het beste van twee werelden. Je raakt bekend met de relevante zaken rondom de bevalling én er is ruimte voor jou als persoon.


Een positieve bevalling begint bij een goede voorbereiding
Graag help ik je richting een positieve bevalling voor jou en je baby


Online zwangerschapscursus nu met (bijzonder veel) korting

Omdat ik de online zwangerschapscursus net heb gelanceerd, geef ik een behoorlijke korting op het totale pakket van video’s + persoonlijke call. Voor slechts €59 behoor je namelijk tot één van de eerste die de cursus gaat doen.


Aanmelden voor de online zwangerschapscursus doe je hier.


Heel graag tot snel! Heb je op dit moment nog vragen? Stuur me een berichtje via het formulier onderaan de pagina.


Liefs,

RoosOver mij

Toen ik zwanger werd van mijn eerste kindje (die inmiddels alweer 6 is) ben ik me gaan verdiepen in zwangerschapsyoga, de geboortezorg en alles rondom de voorbereiding op de bevalling. Ik vond het meteen een boeiende wereld en merkte dat er veel in te ontdekken viel.


Uiteindelijk ben ik zwangerschapsyogalessen gaan volgen en deed ik twee zwangerschapscursussen: een algemene zwangerschapscursus en een cursus gericht op hypnobirthing. Dat beviel zo goed dat ik nadat mijn baby geboren was zelf zwangerschapsyoga ben gaan geven (na het volgen van de opleiding). Vanuit daar is het balletje gaan rollen en ben ik me verder gaan verdiepen in alles rondom het voorbereiden op een bevalling – waaronder een doula-opleiding en manieren om je als zwangere samen met je partner voor te bereiden op een bevalling. 


Ik geef nu enkele jaren zwangerschapscursussen aan zwangeren. Veel cursussen gaf ik face-to-face en af en toe via video calls. Om het hele proces rondom de bevallingsvoorbereiding makkelijker te maken voor zowel mijzelf als de zwangeren (+ evt. de partners), heb ik alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan gebundeld in mijn online zwangerschapscursus, die sinds kort te volgen is via mijn website.


Want ook de geboorte van mijn tweede kindje sterkte bij mij het geloof dat als je tijd en energie steekt in de voorbereiding van de bevalling, je een totaal andere bevalling zal hebben. Ook wanneer het anders loopt dan je dacht of gehoopt had, is het makkelijker je kalmte bewaren, wat de bevalling alleen maar ten goede komt. 


Ik nodig zwangeren daarom uit om op zoek te gaan naar die cursus, dat boek of die ene persoon die hen helpt om van de bevalling een bijzondere en positieve ervaring te maken. Het is de investering hoe dan ook waard.Vanuit rust en vertrouwen voorbereiden op de bevalling met mijn online zwangerschapscursus
Ga voor een fijne start en bereid je voor op de bevalling

Foto credits:

Camylla Battani // Unsplash

Dakota Carbin // Unsplash


Comments


bottom of page