YOLO

Hoe wil je straks terugkijken op je leven?


Wat wil je gedaan hebben?

Wil je iets hebben neergezet?

Hoop je dat op een bepaalde manier wordt herinnerd?


Met andere woorden: heb je een bepaald doel met je leven; is er een droom, een visie?


Cirkeltje

Veel mensen dromen wel van ‘iets’, maar hebben niet helemaal helder wat dat dan zou kunnen zijn. Het heeft vaak iets te maken met vrijheid; met ruimte om te kunnen doen waar je zin in hebt.


Maar op dit moment moet er gewoon brood op de plank komen, dus laten we daar nu eerst maar voor zorgen! Misschien is het werk dat je doet niet zo fantastisch, maar ja, je moet wat, hè...


En voor je het weet vult het leven zich met werken, het onderhouden van het huishouden en relaties en een beetje bijkomen van dit alles (=tv-kijken en af en toe op vakantie gaan).


Al met al zorg je er daarmee voor dat je werkt om te kunnen leven, om dat leven dan weer in te vullen met werken. Yup, beetje een cirkelsituatie...


“Da’s logisch”

Ik snap hoe het werkt. Het is niet voor niks dat zo ongeveer iedereen dit pad kiest. Hiervan afwijken is lastig, eng en onzeker. Plus, waarschijnlijk weet je helemaal niet precies waar je dan wél van droomt!


Dus fuck it, ik ga gewoon weer...:

  • ... nuttig werk doen wat ik best wel saai vind.

  • ... naar dat suffe kantoor om nutteloos werk voor nutteloze bedrijven te doen.

  • ... mezelf opnieuw wijsmaken dat ik mijn werk wél leuk vind.

  • ... etc.

En ik heb ’t vaker gezegd: ik vind dat dus best wel een beetje heel erg jammer, dat massale niet-doen-waar-je-blij-van-wordt-omdat-je-zo-realistisch-bent.


Het systeem!

Het is, zo kun je toch wel concluderen, een beetje een trieste aangelegenheid, dat werken in de 21e eeuw. De doodse kantoortuinen, de duizenden laten-we-doen-alsof-wij-en-ons-werk-belangrijk-zijn-gesprekken-en-vergaderingen, de gerichtheid op het eigenbelang i.p.v. het grotere geheel, het slopen van de aarde en de bizarre ongelijkheid tussen beroepsgroepen en maatschappelijke posities.


Nu kunnen we ons verzetten tegen ‘het systeem’. Want wie weet krijgen we dat op den duur veranderd en worden er maatregelen getroffen die mens, dier en planeet ten goede komen. Zo zou het basisinkomen al een grote impact hebben op het welzijn van mensen en zou het waarmaken van dromen hiermee een stuk makkelijker worden. Dergelijk verzet juich ik daarom zeker toe, maar wat is het alternatief voor jou als indiviu in de tussentijd...?


... Doe iets!

Nee, je hoeft je baan niet op te geven. En nee, je hoeft geen camper te kopen en de wereld over te reizen. (Sowieso doen heel veel mensen dat tegenwoordig, dus de prijzen van campers zijn best wel hoog ;-))


Waar ik wél graag een pleidooi voor zou willen houden, is om te luisteren naar dat stemmetje.


Dat je jezelf af durft te vragen: wat zijn mijn dromen eigenlijk?


Want hoe eerlijk ben je naar jezelf?

Leid je een leven dat overeenkomt met wie jij echt bent?

Of knaagt het een beetje en vraag je je af wat er nog meer mogelijk is?


Just fucking start

Ik zou willen zeggen: geef jezelf de ruimte om op onderzoek uit te gaan. Ga jezelf dingen afvragen, stel kritische vragen. Waarom doe je wat je doet?


Dat betekent niet dat je al je schepen zullen branden. Je kunt dit proces aangaan op een manier die bij jou en je comfortzone past!


Praat dus over die vage of concrete dromen met je partner, vriendin of oma. Doe cursus [X], plan dat gesprek in met persoon [Y]. En werk er een avond per week aan of ruim je zaterdagochtend ervoor in.


Want of je nu in reïncarnatie, in een hemel of in helemaal niets gelooft, je leeft dit leven nu dus denk er eens over na wat het voor jou echt betekenisvol zou maken. En zet vervolgens die eerste stap, probeer eens een nieuwe manier van kijken en doen.


Uiteindelijk word je er blij van (en lig je een stuk relaxter op dat sterfbed :-)).


In de woorden van Howard Thurman:

“Don't ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do that, because what the world needs is people who have come alive.”

PS. Weet je niet wat je later ehh nu wil worden? Check mijn e-course "Wat wil ik nou echt?!