top of page

De oneindige voorbereiding

Onlangs zag ik een filmpje van ene Jesse Elder. Ik kende hem verder niet echt - dat geldt nog steeds eigenlijk - maar iets aan het filmpje fascineerde me. Het ging over ‘’oneindig voorbereiden’’.


Dromen van de ring

Als martial arts-persoon trainde hij hard. Heel hard. Waarom? Om ooit de ring in te gaan en dan de allerbeste te zijn, of iets van dien aard. Het lastige was alleen: hij bleef maar trainen, want hij kon altijd beter worden. Ondertussen stond zijn ontwikkeling nagenoeg stil. Waar zijn maten wél zo nu en dan een wedstrijdje bokste en hier veel van leerden, stond de man in kwestie in een soort eeuwigdurende trainstand. Getting ready.... maar voor wat?


Van prepper naar particpant

Op een bepaald punt confronteerde zijn coach hem hiermee en besefte hij: ik ben gewoon te onzeker om de ring in te gaan. Vanaf dat moment switchte er iets en stopte zijn oneindige voorbereiding. Hij werd, in eigen woorden, een participant. Niet langer chillen aan de zijlijn. Niet langer bang zijn om te verliezen, om er nog nét niet te zijn. Gewoon gaan, durven, wel zien hoe het gaat. Het idee van niks te verliezen, it’s all play. En ja, dit is uiteraard zo’n lekkere coachy metafoor voor het gehele leven :)


De prepper in mij

Ik herkende me in dit verhaal. In mij schuilt ook een eeuwige prepper. Ik ben gepassioneerd over het beste en het echtste uit mezelf en anderen te halen. En daar ben ik eigenlijk altijd mee bezig. Het tricky dingetje is alleen: ik vind nooit dat ik er ben. Ik voel ergens dat er veel meer in zit, dat het plafond nog totaal niet bereikt is. Ik wil op een punt komen dat ik alles begrijp, alles grappig vind en niks mijn gemoed kan aantasten. En ik heb de neiging om – zolang ik daar nog niet ben – niet zoveel te delen van waar ik mee bezig ben. Tegelijkertijd weet (en merk) ik dat ik ook nu iets kan betekenen voor mijn omgeving.


De ring in, mietje

Ik gooi mezelf daarom vanaf nu gewoon die ring in. Via deze weg, de blogweg, wil ik meer gaan delen over de dingen waar ik zelf mee bezig ben en/of die ik bij anderen zie. Ter inspiratie, informatie of ehh... irritatie ;)


Noem het een voornemen, een challenge. Maar bloggen zal ik! Of, zoals de Fransen zeggen, je bloggierai!


Comments


bottom of page