top of page

Doe jij niet 't werk wat je zou willen doen? Zet de eerste stap naar verandering met dit stappenplan

Je bent niet bepaald een uitzondering als je niet helemaal blij bent met je werk. Veel mensen vinden hun werk geen reet aan, impactloos of gewoonweg zeer stresserend. Maar ermee stoppen....? Extreem idee!


“Hoort erbij”, “Die rekeningen betalen zichzelf niet” en “Hoe kom je je dag anders door” zijn veelgehoorde redenen om toch maar weer op of in die fiets/trein/auto te stappen en geduldig te wachten tot het TGIF-moment.



Veelbelovende vergezichten

Plus, over drie maanden valt Hemelvaart op een maandag (lang weekend!), aan het einde van het jaar ga je een week naar Düsseldorf en daartussen is het nog drie weken zomervakantie.


Dus je focust je op die vooruitzichten en vertelt jezelf dat het allemaal goed komt, terwijl je mailtje nummer 13 van die dag forward naar een andere afdeling (in de hoop dat ze 'm niet terugsturen omdat zij er ook geen zin in hebben).


"Hoho, doe ff relaxed"

Wanneer jij niet het werk doet wat je graag wil doen, kan het zijn dat je dit nu leest en denkt:


“Ja.... Okay, ’t is allemaal niet ideaal, maar ik ga er geloof ik ff niks aan veranderen, vriend.”

Misschien heb je er even geen ruimte voor. Of geloof je gewoon niet dat het anders kan.


Wat de reden ook is: als dit niet het moment is, accepteer dat en omarm je leven zoals het nu is. Soms duren dingen wat langer. Als dat ik-wil-iets-anders-slash-is-dit-alles-stemmetje bestaansrecht heeft, wordt ‘ie vanzelf luid genoeg.


En als 'ie al best luid is...?

Wil je wél asap een eerste stap zetten richting een ander leven, maar ervaar je allerlei nasty struikelblokken en zie je vrij imposante beren op zo'n beetje iedere weg die je kunt bedenken?


Dan heb ik iets voor je: het struikelblokken-uit-de-weg-ik-kom-eraan-stappenplannetje.


Ik had het er laatst namelijk over met ChatGPT. De chatbot is namelijk best een aardige life coach die je gewoon kunt opzadelen met lastige levensvragen, zo ontdekte ik.


Dus ik vroeg ‘m over dit onderwerp en wat er nu voor zorgt dat mensen het moeilijk vinden om te gaan doen wat ze eigenlijk willen doen.


’Onze Sjet’ gaf aan dat de volgende factoren een rol spelen:


1. Angst

2. Comfortzone

3. Externe druk

4. Onzekerheid

5. Zelftwijfel

6. Verplichtingen en verantwoordelijkheden

7. Gebrek aan duidelijkheid

8 .Vermijden van risico's

9. Procrastinatie

10. Perfectionisme


Ik vond het een mooie en vrij alomvattende lijst en er ontstond in mijn non-artificiële hoofd direct een klein stappenplan voor mensen die met deze factoren aan de slag willen: het struikelblokken-uit-de-weg-ik-kom-eraan-stappenplannetje.


Komt ‘ie.


Stappen


1. Pak een vel papier of een leeg word-doc en zet alle factoren op een rij. Omschrijf vervolgens voor iedere factor op welke manier en in hoeverre deze factor jou afremt in het maken van beslissingen richting een ander leven. Probeer het een beetje kort te houden bij deze stap.


2. Geef iedere factor een cijfer van 1 t/m 10, waarbij 1 staat voor ‘Doet me helemaal niks – heeft geen enkele invloed’ en 10 voor ‘Yep... Dat is mega een ding’.


3. Bekijk je scores en onderstreep de drie factoren met de hoogste scores. Dit zijn de factoren die jou op dit moment het meest belemmeren bij het gaan voor ander werk/een ander carrièrepad.


4. Pak voor ieder van deze drie factoren een apart vel/word-doc. Zet bovenaan het vel één van de drie factoren en beschrijf hoe deze factor jou tegenhoudt. Doe dit op de manier die Julia Cameron beschrijft wanneer ze uitlegt hoe je je ‘morning pages’ schrijft:


"Morning Pages are three pages of longhand, stream of consciousness writing, [...]. There is no wrong way to do Morning Pages – they are not high art. They are not even “writing.” They are about anything and everything that crosses your mind – and they are for your eyes only. Morning Pages provoke, clarify, comfort, cajole, prioritize and synchronize the day at hand. Do not over-think Morning Pages: just put [...] anything on the page..."


Het gaat er dus niet om dat het een geweldig verhaal wordt of dat een ander het begrijpt. Je schrijft het voor jezelf om je denken (en voelen) te ontrafelen. Probeer alles op te schrijven – juist ook die irritante dingen en al die dingen waar je je eigenlijk voor schaamt. Voel je je geremd tijdens het schrijven? Neem je voor om na afloop alles weg te gooien of te deleten.


Je stopt met schrijven als je een gevoel krijgt van: ‘ik ben er wel’. Grote kans dat je een diepe zucht slaakt.


5. Maak in je agenda een aantekening dat je hier over een week weer mee aan de slag gaat.


6. Leef je leven.


7. Week voorbij? Mooi, gaan we verder. Zet de belemmerende factoren weer op een rij. Ken aan iedere factor opnieuw een score toe en kijk daarbij niet naar de scores van de vorige keer.


8. Als je klaar bent, vergelijk dan je scores van nu met die van twee weken terug. Wat valt je op? Zijn de scores verbeterd, gelijk gebleven of zijn de belemmeringen juist toegenomen qua intensiteit? Kun je verklaren wat je vindt?


9. Doe de bij punt (4) genoemde schrijfoefening nog eens. Werk nu met de drie factoren die dit keer de hoogste score hebben. Misschien zijn dit dezelfde factoren als de vorige keer – dat betekent dat je nog dieper kunt graven.


10. Ga hiermee door totdat je het gevoel hebt dat je voldoende gedeald hebt met de struikelblokken die voor jouw carriere-switch liggen. Mocht je andere struikelblokken tegenkomen die niet door de coachbot zijn genoemd, neem deze dan vooral mee in de oefening.


Enfin.

Wel, tot zover! Heel benieuwd wat je resultaten zijn, dus stuur me vooral een mailtje als je de oefening hebt gedaan.


Meer inspiratie nodig? Bekijk het gratis e-book eens.


Word je liever persoonlijk begeleid met dit soort zaken richting een leven dat beter bij je past? Dan is de Training x Coaching Deal misschien iets voor je.


Tschüss!



Zie je beren op de weg? Ga ermee aan de slag en beweeg richting een  leven dat klopt voor jou.
Beer op de weg.

Photos by: Tony Garcia and Jukan Tateisi, Unsplash.

bottom of page