top of page

Rust en richting ervaren? Ga voor andere hersengolven.

Bijgewerkt op: 21 nov. 2023

Een kolossaal argument om iets te doen aan je destructieve verslaving aan info en stimuli.


Onze hersenen hebben het druk. Bijna heel de dag door krijgen ze informatie en prikkels te verwerken. Zet dit af tegen de oertijd waarin er op een dag ongeveer twaalf dingen gebeurden en je ziet dat de druk op dat brein met een factor 2788 is toegenomen (pin me niet vast op het exacte getal). Dat dit negatieve effecten heeft op lichaam en geest weet je allang. De roep om meer stimuli is echter te sterk en dus vul je je rustmomenten op met telefoon-gescroll, wat zorgt voor bijna permanente mentale activiteit. Maar je berooft jezelf hiermee van rust, creativiteit en fantasierijkheid – nét die dingen die ervoor zorgen dat je iets moois van je leven maakt. Daarom: welkom in je rehab blog.


Eerste dingen eerst

Vriendelijke lezer en zeer waarschijnlijk zeer verslaafd persoon, laten we even snel naar een gemiddelde dag van jou kijken. Niet om je aan de schandpaal te nagelen, maar om een helder beeld van de huidige situatie te krijgen.


Jouw dag bestaat namelijk uit twee dingen:

 1. Je doet wat je moet doen – veelal op een scherm.

 2. En ieder overgebleven moment vul je op met je smartphone.

Want net nadat je wakker bent pak je je telefoon, tijdens het ontbijt, als je naar de wc gaat, wanneer je in de trein zit, ergens moet wachten én wanneer je ’s avonds op de bank zit. OK, misschien kijk je ook nog televisie of een film, maar grote kans dat je ook dit de helft van de tijd met een telefoon in de hand doet.


In ieder geval: je dag bestaat voor een absolute meerderheid uit actief denken, concentratie, alertheid en mentale activiteit.


Beetje bèta

Allemaal activiteiten die vooral in verband worden gebracht met zogenaamde bèta-hersengolven. Bèta-hersengolven zijn normaal en belangrijk. Dit soort hersenactiviteit zorgt ervoor dat je e-mails kunt schrijven of deze blog kunt lezen. Een beetje concentratie en mentaal actief zijn heeft zonder meer zijn charme.


Het probleem is alleen een beetje dat je bijna heel de dag in deze bèta-roes verkeert. En dit kan gepaard gaan met stress, een hoger angstniveau en vermoeidheid.


Whatever...

Nu weet je dat waarschijnlijk allemaal wel. Grote kans dat je zelf ook merkt dat je minder goed in slaap valt als je drie seconden voordat je gaat slapen nog reacties zat te lezen op een post van Bert waarin hij uitlegt hoe het conflict in het Midden-Oosten nou moet worden opgelost.


En ja, die berichten waarin smartphonegebruik in verband wordt gebracht met negatieve effecten op hersenen, lichaamshouding en ogen zie je ook regelmatig voorbijkomen. Maar niets daarvan weerhoud je ervan om echt iets te gaan doen aan je telefoongebruik. Gek? Nou, ja, dat is waarom het een verslaving is; je bent slaaf geworden van iets.


Als de stokken niet werken; tijd voor wortels?

Ik ben daarom gaan nadenken over de vraag hoe je nu wél kunt dealen met deze verslaving aan informatie en stimuli. Als de negatieve effecten niet leiden tot gedragsverandering, moeten we onszelf dan een wortel voorhouden en ons richten op de positieve effecten? Zou een besef dat minder scherm en meer wereld tot allerlei goede dingen leidt, het makkelijker maken om eens een vuurtje te maken, te mediteren of te gaan voor die avondwandeling?


Wat mij betreft wel, want in mijn zoektocht vond ik een fantastisch argument voor minder schermen en mentale focus: je geeft jezelf namelijk de kans om iets van je leven te maken.


Geinige golfjes

Want wat gebeurt er wanneer je ruimte maakt voor andere hersenactiviteiten – wanneer je dingen doet als yoga, kleien, mediteren, een vuurtje stoken, wandelen, fietsen of over een lege weg naar Frankrijk rijden? Dan gaan andere hersengolven een rol van betekenis spelen.


Ik zoom in op de twee belangrijkste:

 1. Alfagolven. Deze golven worden geassocieerd met een staat van ontspanning en mentale rust. Je lichaam wordt rustig, je slaapt beter en voelt je in algemene zin kalmer. Vanuit die ontspanning ontstaan ideeën en inspiratie.

 2. Thètagolven. Deze worden in verband gebracht met creatieve denkprocessen en dromerige toestanden. Er is ruimte voor fantasie, nieuwe ideeën en beelden. Ook ervaar je innerlijke rust en voel je je ontspannen.

Je ziet meteen: dit zijn golven waar je wat aan hebt. Je gaat je niet alleen veel chiller voelen – je hebt ook nog eens nieuwe ideeën en inspiratie.


En dat, mijn vriend, is het goud waar je naar op zoek bent. Dáár zitten je volgende, vette stappen. Die nieuwe hobby, activiteit, product of een levensveranderend inzicht.


Niet in die Excelsheet, niet in de social feed en niet als je in de stress schiet.


Doe iets anders, krijg iets anders

Het leven en een bevlogen toekomst bevinden zich in dat momentje van niks. In het staren naar buiten, in het fietsen over een verlaten weg of in het maken van iets geinigs wat misschien niet super nuttig is.


Om daar te komen moet je steeds ergens doorheen. Steeds moet je door die zure afleidingsappel heen bijten. Want de informatie en stimuli roepen altijd; lees mij, klik mij, zeg mij.


Maar hopelijk weet je nu beter, mijn verslaafde vriend. En besef je dat het achter nieuwtjes en notificaties aanrennen nooit ophoudt en je weinig brengt. Dat het continu zoeken naar stimuli-shots vreemd genoeg niet leidt tot enerverende dagen, maar het juist het tegenovergestelde doet: het zorgt ervoor dat de dagen steeds meer op elkaar lijken. En zo beweegt het leven voort...


Aan de slag met andere hersengolven

Je weet waarschijnlijk zelf wel wat voor jou werkt; wat jou in een rustigere, dromerige staat brengt.


Maar om je een beetje op weg te helpen een lijstje met activiteiten die in verband worden gebracht met alfa- en thèta hersengolven:


 • Creatieve activiteiten

 • Schrijven

 • Bepaalde sporten, zoals fietsen

 • Meditatie

 • Yoga

 • Ademhalingsoefeningen

 • Muziek en geluiden

 • Geleide meditaties

 • Visualisaties

 • Natuurwandelingen

 • Power naps

 • Autorijden op een rustige weg.


Goed, zomaar wat opties. Jij bent de expert in wat voor jou werkt, dus ga daar vooral voor en blijf experimenteren.


Ik hoop dat ik je heb weten te motiveren om je tijd en aandacht een beetje anders te verdelen. Wanneer het je lukt om activiteiten in te bouwen in jouw leven die een kalmere, dromerige versie van jou naar boven halen, dan ga je dit op tal van gebieden merken.


Laat me vooral weten wat je ervaringen zijn.Aan de slag met je verslaving om richting een bevlogen leven te gaan
Photo by Samuel Ryde / Unsplash


Comments


bottom of page