top of page

Hoe voel ik wat ik wil? En hoe blijf ik trouw aan mezelf? (GMDBO #3)

Hoe voel ik wat ik wil – het is een van de grote vragen die vaak gepaard gaat met een lange en soms vermoeiende zoektocht. Deze blog post is het resultaat van een ingestuurde vraag binnen de rubriek “Gooi me de blog op” (GMDBO).


Ook iets insturen? Check deze pagina


--

Dag Thomas,


Je vragen prikkelen me enorm, en tegelijkertijd verlammen ze me. Het zijn namelijk precies de vragen waar ik al lange tijd mee rondloop en maar geen antwoord op weet te vinden.


De laatste jaren sukkel ik m’n leven door; dag in dag uit voel ik me een beetje ‘meh’, een soort van mentale nullijn. En eigenlijk kan ik op deze nullijn prima m’n hele leven doorsukkelen, maar tegelijkertijd voel ik ook; ‘dat is eigenlijk ook wel beetje zonde..’.


Die nullijn is o.a. langzaam maar zeker ontstaan door ‘het niet weten wat ik wil’, en dus maar dingen aannemen die op m’n pad zijn gekomen. Maar als je mij nu de vraag stelt ‘hoe ziet jouw ideale droomleven er uit?’, dan matcht dat niet met hoe mijn leven er op dit moment uit ziet..


Het klinkt misschien wat verwarrend; ik weet niet wat ik wil, maar tegelijkertijd heb ik wel een beeld van mijn droomleven. Het zit zo; mijn droomleven is misschien niet heel concreet, het is meer een beeld van hoe ik zou willen leven. Dus meer een ‘manier van leven’. Enfin..


Ik heb wel geprobeerd om van die nullijn af te stappen, maar dat is lang niet altijd even gemakkelijk; de nullijn is wat ik ken, waardoor het ook wel heel spannend voelt ofzo om er van af te wijken. Ik wijk daarmee niet alleen af van de nullijn, maar ook van het beeld van mij wat mijn omgeving van mij heeft. Het voelt alsof ik me daarmee los scheur uit een bepaalde zekerheid. Een ‘zekerheid’ waar ik me vaak eenzaam in voel.


Enfin, mijn vraag aan jou is als volgt: Hoe kan ik voelen wat ik wil? En hoe blijf ik trouw aan dat gevoel, zonder mezelf weer te verliezen in de sleur van het leven & verwachtingen van anderen?


Benieuwd naar je reactie!


Liefs, Dita


--


Dag Dita,

 

Dankjewel voor je mooie vraag. Een vraag die in mijn beleving gaat over een subtiel en soms moeilijk grijpbaar proces, wat het denk ik extra uitdagend maakt. 

 

Tijdens het lezen van je verhaal kwam het een en ander bij me op. De vijf punten die ik hieronder noem, bevatten als zodanig niet hét recept om alles in één keer om te draaien. Zelf zie ik het als een aantal losse ingrediënten die in combinatie met elkaar kunnen helpen bij de gewenste transformatie.

 

Bon, gedachte #1:

Je schrijft dat je droomleven niet heel concreet is en vooral gaat over een manier van leven. Als ik dit lees, raak ik toch meteen benieuwd naar hoe de manier van leven er dan uitziet. Hoe ziet een ideale dag eruit? Wat doe je precies? En zegt wat je dan doet niet iets over wat je uiteindelijk wil in je leven? 

 

Het ding is namelijk dat het loont om te werken met wat je al wél weet. Door je hierop te richten (en dus minder op het pff-ik-weet-niet-wat-ik-wil-gevoel), begint de motor te draaien en ontstaat gaandeweg steeds meer helderheid over alles wat je boeit, raakt, fascineert en inspireert. Aka je aanknopingspunten voor je verdere pad – kom ik nog op terug.

 

Hi Angst (gedachte #2)

Je beschrijft dat afwijken van de nullijn spannend is, onder andere omdat je die nullijn nu eenmaal zo goed kent en jouw omgeving van je gewend is dat je je rondom die vertrouwde lijn begeeft.


Wat ik me nu afvraag, is of het voor jou duidelijk is waar je dan precies bang voor bent. Wat gebeurt er – denk je – met jou en de mensen om jou heen wanneer je de nullijn loslaat en wat zouden die effecten voor jou betekenen? 

 

Nodig deze angst(en) daarom uit op de thee; bekijk ze van een afstandje, zoek de rode draden en snuffel naar onderliggende oorzaken.

 

Het zal niets nieuws zijn voor je, maar het ‘zien’ van de angst heeft an sich al een bevrijdende werking. En ja, soms moet je een bepaalde angst wel honderd keer of meer ervaren en doorgronden voor diens greep op jou minder wordt.


Niet altijd leuk, weinig spectaculair; wel effectief.

 

Je kunt dit aankijken van je angsten natuurlijk stilletjes 'in je hoofd' doen. Een andere populaire manier om met angsten en stress om te gaan is het op- en uitschrijven van de angst en/of triggers. Je leest er hier meer over.

 

Sowieso is het aankijken van angsten en belemmeringen cruciaal als je het hebt over geïnspireerd leven, dus in algemene zin is mijn advies altijd om kritisch te blijven kijken naar je mindset en ervoor te zorgen dat je je gemiddeld genomen goed voelt. 

 

Door aandacht te besteden aan deze twee zaken creëer je een vruchtbare bodem voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

 

Ga op zelfonderzoek uit (gedachte #3) & handel vanuit inspiratie (gedachte #4)

Ik noemde het al even bij gedachte #1: wat jou boeit, fascineert, enthousiasmeert en/of inspireert, bevat alles wat je nodig hebt voor je volgende stappen. 

 

Ga daarom op onderzoek uit. Maak van jezelf een studieobject en breng in kaart wat jou boeit, raakt en beweegt. Ga in gesprek met anderen, stel jezelf vragen, maak vision boards; het maakt niet uit – als je er maar voor gaat en heel eerlijk durft te zijn naar jezelf. (Een handige tool hiervoor is de kaartenset Hamvragen Ontdek wat jou drijft.)

 

Vervolgens is het zaak om in actie te komen vanuit dit betere begrip van wie je bent en wat jou ‘aan’ zet. En dan niet zomaar actie, maar iets wat ik ‘geïnspireerde actie’ noem. Geïnspireerde actie is actie die voortkomt uit bevlogenheid, nieuwsgierigheid of misschien zelfs wel een beetje obsessie. Door stappen te zetten vanuit enthousiasme en inspiratie, beweeg je richting een leven van... enthousiasme en inspiratie. Belangrijk hierin is het om niet teveel bezig te zijn met hoe zinnig of logisch die geïnspireerde stappen nu precies zijn. Een beetje overgave goes a long way in dit proces. 

 

Iedere stap leert je iets over jezelf en brengt je vooruit. 

 

Maar wat er voor mij uitsprong... (gedachte #5)

Goed, hiermee hebben we de basics gecoverd (waar je misschien ook al een beetje mee bekend was?). 

 

Want toen ik je vraag op me in liet werken, hield één vraag me vooral bezig. 

 

En dat is de vraag of leeft vanuit een vertrouwen in het grotere geheel; in de opzet van dit alles.

 

Met andere woorden: 

Geloof je dat het zin heeft om te handelen naar inspiratie?

Geloof je dat jouw droomleven echt realiteit kan worden? 

En geloof je dat je geld kunt verdienen met doen wat je het liefste doet? 

 

Of denk je, op een dieper en stiekem heel bepalend niveau, dat het leven gaat over compromissen in plaats van dromen, over hopen in plaats van besluiten en over afhankelijkheid in plaats van creatorship?

 

Wanneer je ervaart of voelt dat de wereld, het leven of het ‘alles’ jou ondersteunt in je leven, denk ik dat voelen wat je wilt én trouw blijven aan dit gevoel, grotendeels vanzelf gaan. After all, als je vertrekpunt is dat alles goed is en alles goed zal zijn, dan heb je een stuk minder te verliezen.


Voelen waar het voor jou om draait en het hiernaar handelen wordt dan een stuk makkelijker en natuurlijker...

 


Goed, mijn vijf gedachten over jouw kwestie. Ik hoop dat het je verder brengt.


Roept het nieuwe vragen op?

Laat 't me weten.


Liefs,

ThomasHoe voel ik wat ik wil en hoe blijf ik trouw aan mezelf?
Het leven als een zandbak?

Bron foto: Anatol Rurac // Unsplash.


 

 

 


Comments


bottom of page