top of page

Moeten we denken, piekeren, twijfelen, tobben, wikken, wegen en weer doorgaan? Of is 't te stoppen?

Een hoofd in overdrive – iedereen heeft er soms (of misschien wel vaak?) mee te maken. Vanuit het niets zit je in een ik-heb-een-groot-probleem-stand en iedere nieuwe gedachte bevestigt het hebben van dit probleem. Een intense ervaring, waarbij het onmogelijk lijkt om eraan te ontsnappen. Op meedogenloze wijze sleuren de gedachten en het gepieker je mee in hun donkere hol.


Maar niet getreurd; je kunt uit dit holletje des onheils kruipen.


Be like Eckart

Wanneer je overvallen wordt door een significante berg doemdenken en alles in je een intern crisisberaad belegt, is de eerste en belangrijkste stap heel saai en simpel: zie dat het gebeurt.


En dus niet: wees het gepieker. Je koppelt jouw ‘zijn’ daarmee los van wat er in je omgaat.


De schrijver en leraar Eckart Tolle had vlak voor zijn grote verlichtingsmoment de volgende gedachte: “Ik kan niet meer met mijzelf leven”. Ineens besefte hij dat hij dus uitging van twee ‘ikken’: er is namelijk een ‘ik’ die niet meer met ‘mijzelf’ kan leven. Vervolgens kwam de gedachte op dat misschien maar één van die twee ikken echt is.


Een kwartier later was hij verlicht.


Nu ga ik er niet vanuit dat je na het lezen van voorgaande passage ook verlicht bent geraakt (app me even als dit wel het geval is). Wél kan dit Eckartiaanse inzicht je helpen te herkennen dat er ‘iets’ is dat ziet dat je jezelf in de put aan het praten bent.


Dat ‘iets’, dit onaangetaste bewustzijn, vormt een perfect platform om:


(a) Te ervaren dat je niet bent wat je denkt – er zit ruimte tussen jou en je aaaah-terror-denken;


En:


(b) Te besluiten iets te gaan doen met al denken, twijfelen en piekeren, zónder erin mee te gaan.


Duiken in je hoofd

Jouw gedachten volgen vaak een bepaald patroon. Geef je hoofd event A en het koppelt het aan gebeurtenis B, de ‘wijze les’ van persoon C, de nare ervaring met D en de televisie-uitzending in 1993 over onderwerp E.


En zolang je hier niet goed induikt, zullen deze gedachtenpatronen zich zeer waarschijnlijk blijven herhalen. Sterker nog, hoe ouder je wordt, des te beter ze zich inslijpen en des te minder je openstaat voor een ander verhaal, een andere insteek.


Het loont daarom om juist goed naar te kijken naar alles wat we zijn gaan geloven. Hierdoor zal het gepieker zijn grip verliezen en ontstaat ruimte voor nieuwe verhalen.


Het kwam in de vorige “Faalhaas/Succesbeest”-blog post al naar voren: “What’s in the way is the way”. Kortom, vooruitkomen doe je door aan te kijken waar je tegenaan loopt.


Giftig pennetje

Het is mijn ervaring dat de volgende oefening ervoor kan zorgen dat je je binnen tien minuten een stuk beter voelt. Klinkt misschien een beetje Tel Sell, want als je je rot voelt en vastzit in allerlei gepieker, klinkt dat nogal optimistisch. Maar geef het een schot. Grote kans dat er iets van je af valt (en als je nú bestelt krijg je ook nog... eehm ok).


De acties:

1. Open een leeg word docje.

2. Schrijf bovenaan een vraag aan jezelf. Bijvoorbeeld: wat is het probleem?

3. Begin onder de vraag te schrijven. Schrijf alles op wat erin je opkomt. Wees niet diplomatiek of vriendelijk of redelijk, maar zoek juist de hitte op. Schrijf met een giftig pennetje.

4. Stel jezelf tussendoor vragen om dieper door te dringen tot het probleem. Schrijf die tussenvraag ook op, entertje ertegenaan en schrijven maar weer.

5. Ga door totdat je merkt dat er iets in je verschuift. Dit gebeurt wanneer je bent doorgedrongen tot het probleem. Betekent niet automatisch dat je alles hieromtrent van A tot Z hebt gefixt en niet meer tegen dit (of een vergelijkbaar) thema aan gaat lopen. Veel thema’s komen meerdere keren voorbij en in allerlei hoedanigheden.

6. Gooi het docje weg of sla het op; net waar je zin in hebt. Ga door met je leven.


Werkt de oefening voor je en loop je op een later moment weer tegen een oh-my-god-hoe-los-ik-dit-toch-op-feest aan, doe de oefening dan gewoon weer.


Goed, einde van deze commercial! Hoop dat de Amazing Problem Slayer Pro Xercise ©®TM je helpt – laat me vooral weten wat je ervaringen zijn.


Oh, en als je de oefening nu doet thuis, krijg je mijn e-book er gratis bij!!!!! In het e-book ga ik in op populaire, maar niet zo constructieve denkpatronen.


PS. E-book is altijd gratis hoor.


Hoe ga je om met piekeren?
Finding your inner buddha


(Bron gebruikte foto: Matthew Henry, Unsplash)




bottom of page