top of page

Hoe weet je wat je wilt in het leven? Laat deze vier tips je op weg helpen.

Bijgewerkt op: 2 dec. 2023

Hoe weet je wat je wilt in het leven – een simpele vraag die vaak gepaard gaat met een lange en soms frustrerende zoektocht. Mensen die zichzelf deze vraag stellen, hebben vaak het gevoel vast te zijn gelopen. Ze hebben lang nagedacht over wat ze nu precies willen in hun leven, er met iedereen over gepraat en van alles geprobeerd. Maar een resultaat dat tot tevredenheid stemt, bleef uit. In dit artikel ga ik in op vier zaken die belangrijk zijn wanneer je je met deze vraag bezighoudt.


Tip 1: Je weet niet wat je wilt? Relax. Paniek helpt je niet verder.

Als ik met mensen praat die niet weten welke kant ze op willen met hun leven, valt me vaak op dat het vertrouwen is verdwenen. In halve paniekstand proberen ze hun probleem te fixen. Het jammere is alleen dat stressen je niet vooruithelpt.


Om meer te weten te komen over jezelf en wat je wilt met je leven, heb je juist mentale ruimte nodig. In die mentale ruimte ontstaan nieuwe ideeën, krijg je een idee van je toekomstige richting. Lees er meer over in deze blog post.


Tip 2: Ga kijken naar wat je gelooft over jezelf en je toekomst

Een cruciaal thema dat snel over het hoofd wordt gezien is het thema mindset. Veel 'zoekende zielen' hebben het gevoel geen tijd en ruimte te hebben om met iets zweverigs als mindset aan de slag te gaan. Het lastige is alleen dat hoe je naar jezelf en je leven kijkt van enorme invloed is op wat je denkt en doet – en dus op de uitkomsten die je gaat zien.


Vraag je dus af wat je gelooft over jezelf en je toekomst. Zoom uit en ga kijken naar al die overtuigingen, in plaats van de overtuigingen te zijn.

 

Op die manier ontstaat de mogelijkheid om je denken en doen beter te begrijpen, waardoor je een actieve(re) keuze kunt maken over wat je wel en niet gelooft en in welke gedachtegangen je wel en niet in investeert. 


Tip 3: Ga op zelfonderzoek uit. Waarvan ga je aan?

Om te weten wat jou drijft, is het van belang om eens goed naar jezelf te kijken. Begin daarbij niet bij wat er al is in de wereld, maar bij jezelf. Dus niet: "Zou ik electricien willen zijn?", maar iets in de trant van: "Naar welke boeken ga ik op zoek als ik voor een boekenkast sta?" of "Wanneer vergeet ik de tijd?".


Dit beter begrijpen van jezelf kun je op veel manieren invullen. Een leuke tool die ik hiervoor heb ontwikkeld is de kaartenset Hamvragen Ontdek wat jou drijft.


Tip 4: Kom geïnspireerd in actie

Wanneer je iets hebt gedaan met bovengenoemde tips komt alles pas echt in stroomversnelling wanneer je overgaat tot actie. En dan niet zomaar actie, maar actie die voortkomt uit inspiratie, enthousiasme en/of nieuwsgierigheid, zonder je af te vragen waartoe dat nou moet leiden.


Want een beetje navelstaren heeft zeker waarde, maar alles komt écht in beweging als jij in beweging komt.


Wanneer je vanuit inspiratie gaat handelen ontdek je stap voor stap meer over jezelf en de richting die je op wilt.


Probeer het en laat me weten wat het voor je doet!


Een beetje extra hulp bij de grote 'hoe weet je wat je wilt in het leven'-vraag?

Bekijk dan eens het e-book "Purpose, passie, pindakaas; ontdek wat jou drijft en leef als een baas". Met dit e-book ga je aan de hand van oefeningen, opdrachten en vragen ontdekken waarvan je 'aan' gaat, ervaar je richting en zet je kloppende stappen naar een leven van purpose, passie, bezieling of hoe je het ook noemen wilt.Hoe weet je wat je wilt in het leven
Het e-book is verkrijgbaar voor Kobo, Kindle en als PDF
Comments


bottom of page