top of page

Loopbaanadviseur: wat is het en wat heb je eraan?

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023

Een loopbaanadviseur biedt professioneel advies en begeleiding op het gebied van loopbaanontwikkeling en carrièreplanning. Loopbaanadviseurs werken vaak bij loopbaanadviesbureaus, onderwijsinstellingen, bedrijven of als zelfstandige professionals. Ze streven ernaar mensen te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot hun loopbaan en professionele ontwikkeling.


Wat doet een loopbaanadviseur precies

De taken en diensten van een loopbaanadviseur kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:


Loopbaanplanning:

Beoordelen van de huidige loopbaansituatie van een individu, inclusief hun ervaring, vaardigheden, opleiding en persoonlijke voorkeuren.


Beroepskeuzetesten en assessments:

Gebruik van tests en assessments om iemands interesses, persoonlijkheid en sterke punten te identificeren, vaak om geschikte beroepen of carrièregebieden te bepalen.


Opleidingsadvies:

Adviseren over relevante opleidingen, trainingen of cursussen om vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor specifieke loopbaandoelen.


CV en begeleiding bij schrijven sollicitatiebrieven:

Hulp bij het opstellen van effectieve cv's en sollicitatiebrieven die de sterke punten van een individu benadrukken.


Job search strategiën:

Ondersteuning bij het ontwikkelen van effectieve strategieën voor het zoeken naar werk, inclusief het gebruik van online platforms, netwerken en andere middelen.


Sollicitatiegesprek-voorbereiding:

Voorbereiding op sollicitatiegesprekken, inclusief het oefenen van veelgestelde vragen, het ontwikkelen van sterke antwoorden en het verbeteren van algemene interviewvaardigheden.


Begeleiding bij carrièreverandering:

Ondersteuning bij het plannen en implementeren van carrièreveranderingen, inclusief het identificeren van overdraagbare vaardigheden en het aanpassen van het professionele verhaal aan nieuwe doelen.


Advies over arbeidsmarkt en trends:

Informeren over de huidige arbeidsmarkt en carrièretrends om weloverwogen beslissingen te nemen.


Begeleiding bij loopbaanontwikkeling:

Ondersteuning bij het opstellen van langetermijndoelen, het identificeren van groeikansen en het plannen van een duurzame loopbaanontwikkeling.


Onderhandelingsadvies:

Advies bij salarisonderhandelingen en arbeidsvoorwaarden wanneer een baan wordt aangeboden.


Is een loopbaanadviseur hetzelfde als een loopbaancoach?

De termen "loopbaancoach" en "loopbaanadviseur" worden soms door elkaar gebruikt, maar er zijn enkele belangrijke nuances in de rollen die ze traditioneel innemen. Zo richt een loopbaancoach zich in de regel meer op het individuele coachingsproces dan een loopbaanadviseur. Een loopbaancoach is in eerste instantie geïnteresserd in iemands persoonlijke ontwikkeling, zelfontdekking en het overwinnen van interne barrières.


Een loopbaanadviseur kijkt daarentegen veel meer naar de arbeidsmarkt wanneer hij iemand begeleidt. Wat zijn diens kansen en mogelijkheden? In welk gat op de arbeidsmarkt zou de coachee kunnen springen?


Een ander voornaam verschil zit hem eigenlijk al in de termen 'coach' en 'adviseur'. Een coach begeleidt iemand met het vinden van zijn of haar eigen waarheid – een adviseur vertelt de klant uiteindelijk simpelweg wat hij of zij zou moeten doen. De loopbaanadviseur neigt uiteindelijk naar het geven van advies, en een loopbaancoach wilt de coachee bevragen en begeleiden.


Kun je bij mij terecht voor loopbaanadvies?

Op deze vraag ben ik geneigd te antwoorden dat ik veel meer een loopbaancoach ben dan een loopbaanadviseur. Bij mij draait alles om het vinden van je eigen spark en het zetten van geïnspireerde stappen die bij jou passen – niet noodzakelijk bij de markt. Wanneer jij vanuit inspiratie en enthousiasme handelt, volgt die markt vanzelf.


Lees hier meer over mijn benadering rondom loopbaancoaching.Loopbaanadviseur: wat is het en wat heb je eraan?
Voel jij je ook altijd zo op je werk? Dan heb je waarschijnlijk geen loopbaanadviseur nodig.

Bron foto: Husna Miskandar // UnsplashComments


bottom of page