top of page

Succesvol zijn als maker of kunstenaar? Richt je op deze drie pijlers (zegt Zach)

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023

Succesvol zijn als kunstenaar of maker; is er een formule voor? Volgens blogger en ondernemer Zach Pogrob wel. In zijn werk komen steeds drie pijlers terug: die van athlete, artist en entrepreneur. Door goed voor deze drie kanten van jezelf te zorgen en deze zoveel mogelijk te voeden, zorg je goed voor jezelf als maker/kunstenaar en komen doelen en dromen binnen bereik. 

 

Hoe werkt dit precies en waarom is deze combinatie zo vruchtbaar?

 

Run, Forrest?

Waarom als een malle rondjes gaan rennen als je gewoon dingen wilt maken, zou je misschien denken. Er zitten veel voordelen aan het jezelf fysiek uitdagen. Het zorgt in eerste plaats natuurlijk voor een gezond en energiek lichaam, waardoor je in staat bent goed werk te leveren. Daarnaast worden sommige sporten, zoals fietsen of hardlopen, in verband gebracht met zogenaamde alfa- en thètahersengolven. 

 

Wat heb je daaraan?


Best veel:

  • Alfagolven worden geassocieerd met een staat van ontspanning en mentale rust. Je lichaam wordt rustig, je slaapt beter en voelt je in algemene zin kalmer. Vanuit die ontspanning ontstaan ideeën en inspiratie. 

  • Thètagolven worden in verband gebracht met creatieve denkprocessen en dromerige toestanden. Er is ruimte voor fantasie, nieuwe ideeën en beelden. Ook ervaar je innerlijke rust en voel je je ontspannen. (zie ook dit artikel)

 

Een derde voordeel van (flink) sporten is dat je jezelf traint om door te zetten. Om niet direct rewards en afleiding nodig te hebben, maar juist te leren om je monkey mind – die constant van alles roept en wil – naar de achtergrond te verwijzen. 

 

Stap voor stap (of trap voor trap) ga je vooruit en bouw je aan iets groters, ook al is dat grotere misschien nog ver weg.

 

The Artist

Wanneer je jezelf als maker of kunstenaar beschouwt, draait alles om het maken van je beste werk. Je combineert wat je ooit gehoord, gelezen, ervaren en gezien hebt tot iets nieuws wat jou (en vervolgens de mensheid) een nieuw perspectief geeft. 

 

Het gaat niet om populair zijn of het in de markt zetten van een instant kassaklapper, maar om het maken van iets oprechts en waardevols. Iets wat alleen jij kunt maken ­– want iedereen denkt, doet en maakt op een andere manier, met een andere invalshoek.

 

Komt de maker zijn atelier/werkkamer/garage uit met een nieuw werk, boek of product, dan komt de ondernemer in beeld.

 

"Ondernemen is de kunst om iets uit niets te creëren en het met de wereld te delen" (zei iemand ooit)

Door jezelf als ondernemer te zien, doe je twee dingen. In eerste instantie zorg je ervoor dat jouw kunst/creaties bij mensen terechtkomen. Zou je je enkel richten op je innerlijke maker dan bestaat immers het risico dat wat jij maakt je zolderkamer nooit verlaat. 

 

Wanneer je je opstelt als ondernemer vraag je jezelf automatisch af wie interesse heeft in wat jij maakt en waar je die persoon kunt vinden. Voor veel makers en kunstenaars is dit een lastige stap, omdat ze zich liever bezighouden met het maken van nieuwe dingen in plaats van na te denken over hoe ze zichzelf of hun producten/creaties moeten verkopen. 

 

Bovendien vinden we het ergens ook iets ‘fouts’ hebben. Dingen aan de man brengen is toch een beetje oppervlakkig, ordinair misschien zelfs. Stiekem hopen de meeste makers ontdekt te worden en nooit meer over geld na te hoeven denken. Laat de uitgeverij of galerie dat smerige klusje van geld verdienen maar opknappen...

 

En toch...

Toch loont het de moeite om jezelf ook ­– of misschien wel juist – als ondernemer te zien. Want wordt het niet pas ‘fout’ wanneer we dingen gaan doen waar we niet achterstaan? Kan ondernemerschap ook iets moois of elegants zijn?

 

Het best wel prettige aan het bereiken van mensen met jouw werk is namelijk niet alleen dat je impact maakt bij de ander – je zorgt ook voor saldo op je rekening. Hierdoor kun je blijven doen wat je het liefst doet; dingen maken.

 

Obsessies volgen

In de benadering van Zach is focus cruciaal. Het draait om het ervaren waar het voor jou over gaat, dit maximaal volgen en voeden (‘follow obsession’) en je niet bezighouden met de resultaten op de korte termijn. 

 

Doe je werk en denk in decennia, die sfeer.

 

Zelf vind ik het een constructief raamwerk dat voor goede focus zorgt, ook al gaat het soms iets minder met het atletische aspect. Morgen maar weer een rondje rennen misschien.



Succesvol zijn als kunstenaar of maker
Bron: Andrea Leopardi // Unsplash


bottom of page